Op 14 januari 1945 beginnen de Duitsers aan de evacuatie van Venlo.

Harry Keulards is een van de duizenden Venlonaren die evacueert:

Elke dag lopen er honderden inwoners van Venlo te voet naar Kaldenkirchen om daar op de trein naar Groningen gezet te worden. Maar na vijf dagen houdt het op. Met nog duizenden inwoners in Venlo staken de Duitsers de evacuatie. De prioriteit komt bij de Roerstreek te liggen door de operatie Blackcock. Mien Faessen is een van de inwoners die de evacuatie ontloopt:

De Duitsers leggen de evacuatie van Venlo stil omdat de geallieerde operatie Blackcock van start gaat in het Roergebied. Daarom willen de bezetters dat gebied eerder leeg hebben. De Roerdriehoek is het gebied tussen de Maas en de Roer bij Susteren en Roermond. In het geallieerde plan staat hoe het twaalfde Britse legerkorps via drie wegen de aanval in moet zetten. Frans Smits uit Echt:

Blackcock is op 13 januari begonnen met een 24 uur durende artilleriebarrage. Daarna blijft het drie dagen stil door de dikke mist die er hangt. Op de 13de is ook Baakhoven, een gehucht bij Susteren, bevrijd. Dit is de eerste serieuze verschuiving van het Susterse front sinds ruim drie maanden.