Op 7 januari 1945 beginnen de Duitsers aan de laatste fase van evacuaties in Limburg.

Siebengewald en Bergen krijgen die dag te horen dat ze moeten vertrekken. De Duitsers willen heel bezet Limburg evacueren, van Middelaar tot Susteren. Delen in het noorden zijn in oktober al 'leeggehaald', Stevensweert in Midden-Limburg kreeg in september het bevel en in november zijn de dorpen en steden tussen Susteren en Belfeld langs de Maas verlaten. In januari 1945 willen de Duitsers alle gemeenten leeg hebben. Veel mensen willen niet weg, maar een grote groep ziet toch ook wel in dat het niet langer meer kan zo. Historicus Fred Cammaert:

Wanneer de geallieerden Limburg binnenkomen, zijn veel mensen ervan overtuigd dat de bevrijding nabij is. Voor velen is dat ook zo, maar de mensen in de nog bezette delen van Limburg komen er bekaaid vanaf. Zo ook Jan Daemen uit Well:

Ze kunnen bij wijze van spreken het bevrijdingsfeest aan de overkant van de Maas horen, Maar de dag dat zij het zelf mogen vieren zouden ze niet meemaken. Want voordat Well bevrijd is, moeten ze weg. Helemaal onterecht is dat niet, het leven bij het front is levensgevaarlijk: