bevat-video
Venray

Op 18 oktober 1944 werden Venray en de kerkdorpen Ysselsteyn en Heide door Britse troepen bevrijd. Er werd hevig gevochten in Noord-Limburg, in oktober 1944. Burgers waren hun leven niet zeker en er vielen meer dan 200 burgerslachtoffers. Maar uitei ...

bevat-video
Ysselsteyn

Het bekende Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten telt ruim 8000 kruisen. De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn in de gemeente Venray is vier keer zo groot, met meer dan 31.000 doden. Zelfs in Limburg is 'Ysselsteyn' nauwelijks bekend. ...

bevat-audio
Venray

Op 25 oktober 1944 wordt Venray, een week na zijn bevrijding, geëvacueerd. De leefomstandigheden in de frontstad waren niet verantwoord volgens de Engelsen, maar niet alle Venraynaren waren het daar mee eens.

bevat-audio
Venray

Op 18 oktober 1944 wordt de slag om Venray gewonnen en daarmee de gemeente bevrijd.

bevat-audio
Gennep

Op 15 oktober 1944 zit Gennep in de aanloop naar de bevrijding. De vele gevechten rondom het dorp maken het leven moeilijk.

bevat-audio
Geijsteren

Op 29 november 1944 wordt de belegering van kasteel Geijsteren beëindigd.

bevat-audio
Overloon

Op 11 oktober 1944 bereiden de Britten een reusachtige granaatbarrage voor op Overloon. Deze moest de doorslag geven in de bevrijding van die gemeente. Daar hadden de Britten een tactiek voor. de zogenaamde 'Firewaltz'.

bevat-audio
Overloon

Op 10 oktober 1944 maken de geallieerden zich op voor de slag bij Overloon.

bevat-audio
Overloon

Op 30 september 1944 begon de eerste en de vooralsnog laatste tankslag in Nederland, de slag om Overloon, vlakbij Venray.

Lees ook...

Cookie instellingen