Op 12 september 1944 staken de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens over in Zuid-Limburg. De bevrijding was begonnen. Een strijd die veel indruk maakte op tijdgenoten. Driekwart eeuw jaar later kunnen ze nog steeds opvallend nauwkeurig vertellen over de gevechten, de ontmoeting met de eerste bevrijders en de repen chocolade die ze kregen.

L1 registreerde indrukwekkende verhalen uit de bevrijdingstijd voor de tv-serie. Ooggetuigen. In de vierdelige serie vertellen Limburgers over hun bevrijdingsherinneringen. Dit is deel 2.

De bevrijding van de Peel is een heel ander verhaal dan de bevrijding van Zuid-Limburg. Na de snelle en succesvolle opmars van de Amerikaanse troepen is het zuiden van de provincie eind september 1944 bevrijd. In Noord- en Midden Limburg verwachten de inwoners ook dat de bevrijders snel zullen komen. Het zou anders uitpakken, pas een half jaar later worden de laatste Duitse militairen uit Limburg verdreven.

Noord- en Midden-Limburg zijn vanaf september frontgebied. De geallieerde opmars is verplaatst naar Noord-Brabant en Gelderland onder de naam Operatie Market Garden. Het doel is de verovering van de bruggen bij Nijmegen en Arnhem. Vanuit het veroverde gebied in Brabant proberen de Engelsen en Amerikanen ook de Duitsers uit de Peel te verdrijven. Dat gaat samen met felle gevechten. Jan van der Hulst vlucht met zijn gezin Venray uit terwijl de plaats in brand geschoten is. De granaten vliegen de gezinsleden om de oren als ze tussen het puin van de kapotte huizen doorlopen.

In Leunen is Truus Nelissen-Jenniskens getuige van het bombardement op Venray. Vreselijk was het, zo weet ze nog. Vliegtuigen vlogen af en aan, bommen vielen.