Wat betekent vrijheid voor de jongere generatie, voor mensen die de oorlog niet zelf hebben meegemaakt?

De 21-jarige Sophie Vleugels uit Sibbe nam de uitdaging aan van de gemeente Eijsden-Margraten om een Monoloog van de Vrijheid te schrijven. Zij won de wedstrijd, waardoor haar tekst nu wordt voorgedragen op verschillende Zuid-Limburgse scholen.

"Wij jongeren moeten Duitsers niet als vijanden zien"

"Ik begrijp dat het voor ouderen anders ligt, maar onze generatie moet Duitsland niet meer als vijand zien". Dat zegt de 21-jarige Sophie Vleugels uit Sibbe, die met haar Monoloog voor de Vrijheid nu langs Zuid-Limburgse scholen trekt.

Sophie baseerde haar monoloog op de historie van Robert John Morrison, een soldaat uit Ohio die sneuvelde bij de bevrijding van Europa. Zij adopteerde het graf van de soldaat uit Ohio, dat ze op een Belgische begraafplaats ook onderhoudt. Voor haar opleiding begint Sophie nu met een onderzoek naar een Duitse soldaat die omkwam in de Tweede Wereldoorlog. "Ik wil zijn verhaal graag ontdekken."

"Onze generatie zou geen enkel land in Europa nog als vijand moeten zien. Dat wil ik ook uitdragen, dat spreek ik ook uit. Ik hoop dat ik op die manier ook een klein beetje invloed kan hebben."

De uitvoering van de monoloog van Sophie was op 15 september 2019 te zien tijdens de Vrijheidsmars in Maastricht en het Liberation Concert op de begraafplaats in Margraten.