Op 12 september 1944 staken de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens over in Zuid-Limburg. De bevrijding was begonnen. Een strijd die veel indruk maakte op tijdgenoten. Driekwart eeuw jaar later kunnen ze nog steeds opvallend nauwkeurig vertellen over de gevechten, de ontmoeting met de eerste bevrijders en de repen chocolade die ze kregen.

L1 registreerde indrukwekkende verhalen uit de bevrijdingstijd voor de tv-serie. Ooggetuigen. In de vierdelige serie vertellen Limburgers over hun bevrijdingsherinneringen.

In de derde aflevering van Ooggetuigen vertellen tijdgenoten over het leven langs het front in 1944 en 1945.

De geallieerde opmars in Limburg is in het najaar van 1944 tot stilstand gekomen. Vanaf Susteren tot Middelaar wordt de Maas frontlinie; de oostelijke Maasoever blijft in Duitse handen.

Langs de Maas in Noord- en Midden-Limburg vallen regelmatig slachtoffers door beschietingen. Piet Siebers uit Middelaar vertelt hoe zijn broer om het leven komt na het melken van de koeien.

Ruim 70.000 inwoners van de plaatsen die nog bezet zijn moeten van de Duitsers evacueren. Niemand heeft enig idee waar naar toe. Te voet, met kar en wagen en in veewagons belanden de evacués uiteindelijk in het nog bezette deel van Nederland, vooral in Friesland en Groningen.

In Venlo wordt de binnenstad compleet verwoest door bombardementen. Truus van Heijster-Broekmans zag na een bombardement de ravage op de Oude Markt. Maan Spee uit Roermond wordt samen met 3000 plaatsgenoten afgevoerd naar Duitsland. Als Duitsers met mitrailleurs rondom de groep plaatsnemen denkt hij dat zijn laatste uur geslagen is.