Funs van Grinsven liet zich niet tegenhouden door de oorlog.

Terug naar het oorlogsjaar 1942. Vastelaovend vieren in het openbaar is verboden. De toon is almaar grimmiger, de duimschroeven worden aangedraaid. De avondklok is ingesteld. Maar toch… in een daad van klein verzet viert de dan 33-jarige Funs van Grinsven vastelaovend.

Funs sluit met zijn vrienden een weddenschap af. Hij loopt in een eenmansoptocht door hartje Venlo. Met een raar hoedje op. De bezetter wordt voor schut gezet.

Funs wint de weddenschap en… een fles sterke drank. Ondersteund door vrienden wordt de dronken Funs naar huis gebracht. Wanneer ze Duitsers tegenkomen, is hij overmoedig.

"Achter de kazerne, op de Horsterwaeg. Zitte smerige Moefe, zeej staon òs in de waeg. As noow d’n oorlog is gedaon. Zulle weej eur op det smoelwerk slaon. Gelièk met de NSB, gelièk met de NSB."

Een Venlose Lili Marlene wordt stiekem gezongen. Laot de Pruùse ’t aevel neet huùre. Lili Marlene, een liedje over het soldatenleven en over eenzaamheid. De originele versie wordt een grote hit. De melancholische tekst raakt soldatenharten aan beide zijden van het front en… de harten aan het thuisfront.