Op 4 oktober 1944 hebben de inwoners van Wessem in Midden-Limburg de geallieerden aangespoord om Wessem te bevrijden.

De Duitsers hadden namelijk de verdedigingswerken verlaten, maar dat bleek een fatale vergissing te zijn herinnert Thei Adams uit Wessem zich:

De Duitsers waren natuurlijk furieus dat de Wessemenaren geprobeerd hadden de geallieerden binnen te loodsen. Ze lieten de inwoners niet lang wachten op represailles.

Gelukkig maakte de geallieerden wel grote stappen in Kerkrade vandaag. Het westelijke deel van de stad was op 17 en 18 september al bevrijd, maar het oostelijk deel was nog altijd in Duitse handen. Eind september hadden de Duitsers opdracht gegeven om de 30.000 bewoners van het bezette deel te evacueren. Maar net als in Overloon besloten sommigen bewoners in hun stad te blijven, weet oud-archivaris van Kerkrade Jan Driessen nog:

Al die lege huizen nodigden de Duitse soldaten uit om te plunderingen en dat deden ze dan ook naar hartenlust:

Je kan je het bijna niet voorstellen, eerst word je 4 jaar lang onderdrukt en dan in de laatste paar dagen nemen ze in hun terugtocht je hele hebben en houden mee. Goed voor te stellen dat het voor velen ontzettend pijnlijk was toen ze eindelijk weer naar huis konden: