Emiel Duysens, burgemeester van Eijsden:

Op 13 september 1944 waren de Amerikanen bezig met een opmars richting Maastricht. 25 jaar geleden hebben we ooggetuigen van de geallieerde opmars door Limburg gesproken over hun persoonlijke ervaringen. Met die getuigenissen hebben we een nieuwe serie gemaakt om de bevrijding te vieren. Eijsden was een van de gelukkige gemeentes die op het pad van de Amerikanen lag op 13 september 1944. De eerste Eijsdenaar die de Amerikanen zag, was stationschef Willems:

Onderweg naar Maastricht zijn de Amerikanen nog wat weerstand van de Duitsers tegengekomen rondom Gronsveld, maar uiteindelijk is het ze gelukt de Maastrichtse wijk Heer in te nemen, en dit is de inwoners van de stadsdeel Wyck niet ontgaan.

Er werd heel wat rondgebeld tussen mensen in bezette en bevrijde delen van Zuid-Limburg, iedereen wilde weten hoe de opmars van de Amerikanen ging. Maar inwoners van Wyck konden horen waar de Amerikanen waren:

Maar het was niet voor iedereen duidelijk welk deel al bevrijdt was en welk nog deel niet. Winkelier Souren wist dat ook niet en dat heeft hem bijna het leven gekost:

Op 14 september 1944 is de eerste Nederlandse stad bevrijd, Maastricht.