Op 27 september 1944 werd er rondom Thorn flink gevochten. Niet door Amerikanen of Engelsen, maar door Belgische soldaten, de zogenoemde Piron Brigade.

Twee dagen geleden hebben ze Thorn bevrijd, maar de Duitsers lieten zich niet zo snel uit het veld slaan. Maar wat deden de Belgen in Nederland? Na de capitulatie van België zijn er veel Belgische soldaten naar Engeland gevlucht verteld Archivaris Jacques Forschelen van Thorn:

De Belgen waren natuurlijk niet toevallig in Thorn. Ze waren een onderdeel van de grote operatie Market Garden. Die operatie moest de weg naar noord Nederland vrijmaken:

Voor de bevrijding van Thorn wilde de Duitsers dat de inwoners meehielpen met de constructie van de verdedigingswerken rondom de stad, maar burgemeester Spiertz wilde zijn inwoners daar niet aan laten meewerken. Dit heeft, naast andere redenen, ervoor gezorgd dat hij met zijn vrouw moesten vluchten:

oen burgemeester Spiertz en zijn vrouw eenmaal in België waren aangekomen konden ze bij een kennis van de gids schuilen:

Dat is Spiertz toen gelukt. Na een beraad met hun commandant zijn de Belgen richting Thorn gegaan. Maar de burgemeester ging zelf ook mee zodat hij de weg kon wijzen. Hij moest in een van de gecamoufleerde pantservoertuigen zitten met bepakking, en een legerhelm op: